Tips till nystudenter

Så du har blivit antagen till Örebro Universitet och ska bli läkare, sjuksköterska, audionom, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller arbetsterapeut? Stort grattis!
Vi i Serum har tagit fram lite behändiga tips för dig som ska börja plugga i Örebro för att du ska få den bästa starten på ditt nya studentliv

  • Investera i en cykel!
    Utöver att det är det snabbaste transportmedlet för att navigera i Örebro stad så är den även hyfsat billig och kräver inte alltför mycket underhåll. Visst, efter ett visst antal punkteringar kommer en och annan djup suck, fördelen är att man har tillräckligt mycket erfarenhet för att starta en cykelverkstad efter alla däckbyten! Och framför allt – det är bra för miljön! Cykelpumpar finns lite överallt i staden, även på universitetsområdet. Det finns en vid långhuset på sidan som vätter mot forumhuset och en vid busshållplatsen Universitetsplatsen. Cykelpumpen vid Campus USÖ är lite lurigare att hitta, men finns på innergården vid husen som är belägna mellan Campus USÖ och svartån.
  • Köp kurslitteratur!
    Kurslitteratur kan köpas både begagnat och nytt hos Campusbokhandeln som ligger beläget mitt emot Novahuset. För att hitta kurslitteraturen, gå in på din kursplan så ska de rekommenderade böckerna finnas med. För läkarstudenter som påbörjar termin 1 hålls det i regel en informationsföreläsning av äldrekursare. Där kan du få titta på relevanta böcker och bilda dig en bättre uppfattning om vilken/vilka böcker du kan tänkas vilja använda dig av under din första termin.
  • Hitta din kursplan!
    Att hitta sin kursplan är inte alltid det enklaste, så vi har gjort det enkelt för dig! Hitta din kursplan här: http://lily.oru.se/studieinformation/kursplaner.cgi?_ga=2.37958307.1417046633.1510752181-1547333752.1504613665
  • Gör matlådor – i mängder!
    Matlådor är A och O när man lever som student. Visst kan det kännas bekvämt och enkelt att köpa mat i skolan eller köra på en hembeställning mitt i veckan, men det kommer svida till rejält i plånboken. Köp istället några billiga matlådor från IKEA och koka ihop ett storkok som du sedan fryser in. Då kan du lägga dina slantar på något betydligt roligare!
  • Håll koll på bussarna!
    Bussförbindelser till och från Universitetet kan vara bra att ha koll på för dig som bor långt ifrån campus, ska på fest mitt i vintern eller bara inte orkar cykla i spöregn för åttonde dagen i rad. Bussbiljett kan köpas antingen på plats på bussen eller via appen Länstrafiken.
    Buss nr 2 och 3 tar dig mellan Universitetsplatsen och Slottet Järntorget (centrum).
    Buss nr 9 tar dig mellan Universitetsplatsen och Örebro Universitetssjukhus/Campus USÖ. Buss nr 9 tar dig även mellan Slottet Järntorge och Resecentrum.
    Buss nr 1 tar dig mellan Slottet Järntorget och Mosås, vilket kan vara bra och veta om man är shoppingsugen, då bussen stannar vid Marieberg köpcentrum och IKEA.
  • Gå med i ”Dom kallar oss studenter”
    “Dom kallar oss studenter” är en facebooksida tillgänglig för alla som studerar vid Örebro Universitet. Där läggs evengemang, information, köp och sälj-trådar och annat smått och gott ut som kan vara bra att ha koll på. Sidan går att hitta här: https://www.facebook.com/groups/domkallarossstudenter/
  • Skaffa Mecenatkortet!
    Studentrabatt är något som varje student uppskattar! Så glöm inte bort att fråga om detta om du är ute och handlar på stan! Mecenat-appen är dessutom mycket värd att ladda ned, då det alltid finns bra erbjudanden att ta del av där. Den är även ditt bevis för att du studerar på Örebro Universitet – vilket ger dig rabatter och inträde på Kåren när den öppnar.
  • Sök boende!
    För dig som kommer från en annan stad eller bara har tröttnat på ditt föräldrarhem finns en lista över hyresvärdar att kontakta: http://www.orebro.se/bygga-bo–trafik/bostader–tomter/skaffa-bostad.html
    Ställ dig i kö hos bland annat ÖBO och Svenska Studenthus så fort du kan, dessa har studentbostäder och man får poäng för varje dag man står i kö.
    För dig som inte har hittat ett boende och är i akut behov, ordnar Örebro Studentkår akutboende, mer info här: http://www.orebrostudentkar.se/home/studentbostad/akutboende/
  • Gå med i Örebro Studentkår!
    Detta är något av det viktigaste du kan göra för din studietid. Som medlem i Örebro Studentkår får du ändlösa förmåner och det är det enda sättet att bli medlem i Serum. När du blir medlem och folkbokför dig i Örebro kommun får du även Örebrogåvan, ett presentkort på 1000 kronor som du kan använda på olika ställen i stan. För att bli medlem kan du gå in på orebrostudentkar.se eller trycka på länken uppe i menyn på den här sidan!
  • Ha så kul som det går!
    Som student kan man lätt fastna i böckerna, men vi har botemedlet. På campus finns Örebro Kårhus som drivs ideellt av medlemmar. De anordnar Timebeer på torsdagar, där ölen och cidern kostar lika mycket som klockan är. På fredagar anordnar de nattklubb. Kårsektionen Sesam har sin egen pub Bryggan på Studentgatan 2, precis vid campus.
    Nu i höst är verksamhetens framtid ännu oklar. Vid terminsstart kommer inte Örebro Kårhus vara öppet på grund av Covid-19, men hoppas kunna öppna under hösten.
  • Kontakta oss!
    Om du fortfarande undrar något, kolla in ”Vanliga frågor” här nedan. Om du fortfarande undrar över något – tveka inte att fråga. Du kommer att bli inbjuden i din klassgrupp för hösten så fort som möjligt, där kommer äldre kursare finnas tillgängliga. Annars går det bra att kontakta någon av oss i Serum!

Vanliga frågor

”Jag har hört att det finns två campus i Örebro. Vilket ska jag plugga på?”
– Du som ska plugga läkare kommer huvudsakligen befinna dig på Campus USÖ som ligger på sjukhusområdet i stan, vissa moment, som tentor och labbar kommer du genomföra på Campus Almby. Du som ska plugga till sjuksköterska, audionom, röntgen-SSK, arbetsterpaeut eller biomedicinsk analytiker kommer att plugga på Campus Almby och först och främst i det ståtliga Prismahuset men enstaka moment kan ske på Campus USÖ!

”Men hallå! I min första kurs står det att jag ska köpa böcker för flera tusen kronor, det har jag ju inte råd med!”
– Ingen stress! I vissa kurser används böckerna endast minimalt, om ens alls. Vårt tips är att vänta några veckor med att köpa böcker för att få en liten uppfattning av vilka som är viktiga. Annars kan du låna böcker av kompisar eller låna på universitetsbiblioteket (finns dock bara begränsade exemplar – ha framförhållning!)

”Jag har svårigheter att plugga och är orolig för att jag ska hamna på efterkälken, har ni några tips?”
– Det kan du ge dig på att vi har! På universitetsbiblioteket finns Studieverkstaden Lyktan, där du kan få hjälp med studieteknik och uppsatsskrivning. Under höstterminens början kommer det ske digitalt via Zoom men öppnar förhoppningsvis som vanligt senare under året. För dig som har dyslexi eller en neuropsykiatrisk funktionsvariation finns hjälp att få från Funka på universitetet. Boka en tid så fort du kommit igång på universitetet, du kan bland annat få hjälp med anteckningsstöd, anpassad tentamen och få kurslitteratur som e- och ljudbok (och det är HELT gratis!!). Här finns allt du behöver: https://www.oru.se/utbildning/jag-ar-student/stod-under-studietiden/studera-med-funktionsnedsattning/

”Det finns så många hus och salar på universitetet, hur ska jag nånsin lära mig hitta?”
– Vi alla har varit i din situation, men som tur är finns appen MazeMap! MazeMap är en gratis, interaktiv karta där du kan se alla salarna som finns vid Örebro Universitet (alla campus). Fyll i sökrutan med en specifik sal så kommer kartan visa vart den är belägen. För lättare navigering kan dessutom en navigeringsrutt bli inlagd från din nuvarande plats till salen. Hur bra som helst! MazeMap finns även på Örebro Universitets hemsida: https://www.oru.se/om-universitetet/hitta-hit/kartor-over-campusomradena/